top of page

Kano, Kajakk eller Packraft? Hva skal du velge?

Skal du gå til innkjøp av kostbart utstyr, er det viktig at du tenker gjennom hva som er mest hensiktsmessig for deg.

Så hva er den ultimate farkost for en villmarking? Hadde man bare hatt et enkelt svar på det...

Alle disse farkostene har sine fordeler og ulemper. Altså, du får ikke i pose og sekk om du velger en av dem.

For å finne ut hva som er den riktige for akkurat deg, må du sette opp dine mest sannsynlige bruksområder, og se disse opp mot hver enkelt båts fordeler og ulemper.

La oss se på noen av dem her.

nVcQK6fgpFqlmD1xki8-qX2ZDkIC1ERjWsNAmEb9k2E,tT6LOUUdIobyKS2ECAYMd9x6Er8AmyBZjggK

Kano

Fordeler: Den har god plass og den er forholdsvis rask på vannet.

Ulemper: Hvis man padler alene og uten oppakning, er den vanskelig, om ikke umulig å holde på stø kurs i vind. Den er tung og bruken ute i villmarka blir derfor veldig begrenset (om du ikke har ubegrenset med tid og krefter til å bære flere turer over lengre strekk...)

Kajakk

Fordeler: Den har god plass til en person pluss oppakning og den er rask, samt enkel å holde på stø kurs i all slags vær.

Ulemper: Den blir for tung til å bære med seg over lengre strekk. Bruksområdene begrenser seg til padling på sjø, vann og innsjøer.

Packraft

Fordeler: Ekstremt lett, tar liten plass, har stor lasteevne, tåler det aller meste. Kan brukes i sjø, vann, innsjøer, bekker, åer og elver.

Ulemper: Har ikke samme hastigheten som en kano/kajakk på flatt vann. Tendens til å overstyre hvis man ikke har med seg oppakning (vekt) som plasseres i baugen.

hKqcUAUSAfQ0WC8lSIcVW1y09pNPcDW-HfyhhfV2Snk.jpg

Klarer du å konkludere? Hvis du normalt sett padler sammen med andre i samme «båt» og bruksområdet er over lengre strekk på samme vann, så hadde jeg valgt en kano. Velg gjerne da en Ally kano som kan plukkes i fra hverandre hvis behovet likevel skulle være der.

Padler du imidlertid stort sett alene, og fortsatt på vann over lengre avstander, eller hvis bruken stort sett er i havet, så hadde jeg valgt en kajakk. Der finnes det også alternativer som kan plukkes i fra hverandre hvis behovet skulle dukke opp. Feks. Ved flyfrakt til ditt neste eventyr.

Er du derimot en allsidig friluftsperson, som liker å ferdes i all slags farvann, ja, da hadde jeg valgt en packraft. Den kan medbringes hvorhen du drar, den takler alt av vann og elver, og den tåler en trøkk.

x-OeSRfK8wY9blCVj6GUPSZeksyVq5DP5WJ56ek-iaE,-Oft8k6Yu4IbSfxHgOLBDaZkm_FMc9lC1Eew

Og ja, det er ingen hemmelighet at jeg er innehaver av www.packraft.no, men jeg har forsøkt å være objektiv i dette innlegget. Jeg eier også som dere kan se, en Ally kano, og bruker også denne.

Her kan dere se hva en packraft er god for. Enjoy!

#packraft

bottom of page