Knuter og stikk

Knuter er en utdøende kunnskap, men fortsatt nødvendig for et sikrere og enklere friluftsliv.
Pålestikk

​​

Pålestikket er kanskje den mest brukte knutene både til sjøs og til lands. Grunnen er åpenbar. Knuten er lett å slå, samt at den er meget enkel å få opp igjen, selv etter hard belastning. Anbefaler alle å lære seg denne, da den kan brukes til det aller meste.

Trykk på bildet

Zeppelin bend

​​

Dette er en enkel og genial knute for skjøting av tau som skal belastes, feks. ved tauing av tyngre gjenstander. Knuten tåler stor belastning og er enkel å løse opp igjen.

Trykk på bildet

Bardunstikk

​​

Dette er knuten for stramming av bardunliner til telt og tarps. Med denne knuten, kan du enkelt justere bardunlengden og den vil stå godt imot belastninger fra vær og vind.

Har du problemer med at bardunene floker seg i pakksekken pga. tilhørende bardunstrammere i plast/metall, da kan du bytte dem ut med denne knuten.

Trykk på bildet

Diamant/vennskapsknute

​​

Dette er strengt tatt ikke en nødvendig knute i friluftssammenheng, men det er en artig og enkel knute å lære seg. Bruk den til å pynte kniven, hundebandet, eller bare for å imponere kjæresten.

Trykk på bildet

Flaggstikk

​​

Kanskje den vanligste knuten når to tau av lik tykkelse skal skjøtes sammen.

Hvis tauene er av forskjellig tykkelse, så benyttes dobbelt flaggstikk.

Trykk på bildet

Båtmannsknop

​​

Dette er en knute som er enkel å slå, men kan veldig lett gli opp igjen. Kan benyttes på skolisser, pakker osv.

Trykk på bildet

Dobbelt halvstikk

​​

Dobbelt halvstikk benyttes mye i båtmiljøet til midlertidig fortøyning. Ved konstant belastning fra en retning, så er denne knuten pålitelig. Men ved belastning fra flere retninger over tid, kan knuten løsne.

Trykk på bildet

Dobbel åttetallsknute

​​

Åttetallsknuten brukes til innbinding i klatreselen. Knuten er sikker og god. Den er også ganske enkel å få opp selv etter hard belastning

Trykk på bildet

© 2014 by www.villmarksfreak.no.